luni, 29 septembrie 2014

SEMNĂTURILE LA CONTROL!


ALEGERI PARLAMENTARE - DAN VOICULESCU - BUCURESTI
Federația Societatea Civilă Românească solicită autorităților verificarea tuturor semnăturilor prezentate de candidați pentru înscrierea în cursa prezidențială.
Suspiciunile privind falsuri în aceste liste de semnături sunt inerente după recentul scandal în care sunt implicate anumite organizații neguvernamentale care se erijează în mod fals ca exponenți ai voinței societății civile.
Federația noastră, membră a Consiliului Național al Societății Civile, s-a delimitat public de demersurile domnului col. (r) Mircea Dogaru, de a strânge semnături pentru candidatura surpriză a directorului SIE, domnul Teodor Meleşcanu, considerând total nepotrivită această susținere. Am precizat în comunicatul nostru faptul că nu contestăm calitățile umane și profesionale ale domnului Meleșcanu, dar ”nu considerăm potrivit ca Societatea CIVILĂ să susțină în alegeri o persoană atât de implicată în zona serviciilor de informații”.
Evoluțiile din ultimele ore ne confirmă neîncrederea în această candidatură. Domnul Meleșcanu s-a înregistrat la Biroul Electoral Central în calitate de candidat independent, având ca susținători o serie de fundaţii și de sindicate, conduse de domnul Dogaru. Le cerem acestor formațiuni să își asume public acest sprijin electoral, prezentându-se în mod explicit ca susținători ai fostului director SIE.
Suspiciunile electoratului privind corectitudinea intrării în competiție a candidaților sunt alimentate de scandalul de proporții declanșat pe candidatura domnului Teodor Meleşcanu la preşedinţie, privind semnăturile strânse de Partidul Dreptăţii Sociale, un partid minuscul pe care şi-l asumă două persoane, Ion Sasu şi Traian Rece. Fostul senator Traian Rece, care se autointitulează preşedinte interimar al partidului, a anunţat că îşi retrage sprijinul şi semnăturile strânse, adevăratul preşedinte al PDS îl contrazice. Paradoxal, domnul Meleșcanu pare a fi candidatul independent cel mai bine cotat dacă ne uităm la cele 400.000 de semnături depuse la BEC, chiar dacă această candidatură a devenit publică doar cu două-trei zile înainte de înscriere. Spre comparație, senatorul Ioan Ghișe, un independent mult mai vizibil în spațiul public în ultimii ani decât domnul Meleșcanu și care și-a anunțat începerea strângerii de semnături cu două luni în urmă (la conferința de presă din 23 iulie), nu a reușit să strângă nici cele 200.000 de semnături necesare înscrierii.
Suspiciunile privind falsurile trebuie eliminate prin verificarea amănunțită a listelor cu semnături care totalizează, la un calcul sumar 7.752.000 semnături, în condițiile în care, din datele comunicate public de Autoritatea Electorală Permanentă, există 18.313.698 cetățeni români cu drept de vot, iar la alegerile prezidențiale precedente numărul de voturi valabil exprimate a fost de 9.718.840.
Solicităm așadar verificarea autenticității semnăturilor din listele depuse la BEC de toți cei 14 candidați intrați oficial în cursa electorală, existând suspiciuni clare că există suprapuneri și ilegalități menite să distorsioneze voința cetățenilor României și să vicieze grav corectitudinea procesului electoral.
Instituțiile statului au obligația să intervină pentru a preîntâmpina un scandal de proporții similar celui de la referendumul din 2012, iar Societatea Civilă să monitorizeze prin reprezentanții săi corectitudinea și rigurozitatea acestor verificări.
FEDERAȚIA ”SOCIETATEA CIVILĂ ROMÂNEASCĂ”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu